среда, 1. август 2012.

Šta su to smart/pametni telefoni ?

Danas je bukvalno nemoguće zamisliti normalno funkcionisanje bez mobilnog telefona. Iako se mobilni telefoni odavno ne koriste samo za razgovore i pisanje poruka, u Srbiji su telefoni tzv. treće generacije i dalje pojam. Broj ljudi koji prati "trendove" u telekomunikacija je jako mali, pre svega zbog loše finansijske situacije, pa i ne čudi što gotovo 90% stanovnika Srbije ne zna šta su to SMART, odnosno u bukvalnom prevodu na srpski, pametni telefoni.

Problem nastaje kada prosečnom Srbinu treba objasniti šta je to smart/pametni telefon...

Možda bi za najšire narodne mase najrazumljivija "definicija" bila:

Pametni telefon je vrhunski mobilni telefon koji služi i kao prenosivi medijski plejer i kamera, s ekranom na dodir visoke rezolucije, kao internet pregledač koji može pristupiti i ispravno prikazati standardne internet stranice, a ne samo one prilagođene za mobilne uređaje, zatim pokrenuti GPS navigaciju, Wi-Fi i mobilni širokopojasni pristup internetu i mnogo drugih pogodnosti.



Izraz pametni telefon je obično korišćen da opiše telefone sa više naprednih računarskih mogućnosti nego današnji obični telefoni, iako razlika može biti nejasna i ne postoji zvanična definicija šta čini razliku među njima. Definicije se takođe menjaju vremenom jer mnogi obični telefoni sada imaju mogućnosti koje su pametni telefoni imali u prošlosti.

Operativni sistemi koji su zastupljeni na ovim uređajima su: Simbijan, Vindous mobajl, iOS, Android i Palm OS, a najveći proizvođači su: HTC, Nokija, Motorola, Apl, Samsung, LG i Hjulit-Pakard.

Нема коментара:

Постави коментар